Hur man skär med lyckat resultat

Detta är en gammal artikel men kan vara till användning så vi lämnar den här!

Om det är förstagången du skär med en CNC maskin så kan du läsa texten nedan för att komma igång.

Oavsätt om du byggt eller köpt din maskin så behöver du programvara för att köra den. Flödet ser ut så här.

Rita upp din del i tex CorelDRAW, fusion 360 eller Google Sketchup. Du kan välja vilket program du vill så länge du kan spara filen i .DXF format för 2-2,5D eller .STL för 3D skärning. Ett bra gratis 2D programm är Inkscape.

Med din .DXF eller .STL fil så ska verktygen ställas in så som, typ av skär, diameter på skär, djup, tjocklek på material som ska skäras etc. Detta gör du i ett CAM program. En erfaren användare väljer tex Vcarve Pro eller Fusion 360 till detta men är du ny och inte vet riktigt vad du ska använda så kan jag rekommendera att oerhört billigt program som skär både 2D och 3D programmet heter Estlcam (www.estlcam.com) Estlcam är billigt (ca 500kr) och perfekt att börja med.

När du ställt in dina parametrar så ska stycket skäras och det gör du i ett styrprogram så som Mach3 eller Estlcam om du använder Arduino elektronik. (Estlcam är både ett styr och Cam program då du använder Arduino). Vi använder fortfarande Mach3 och inte 4. Mach 4 har en del buggar och behöver mer tid på sig. Mach3 har allt en CNC maskin behöver och du behöver inget annat tycker jag.

Detta är vad som krävs för att skära ut din del. Det kan tyckas krångligt i början men efter att du gjort det 1-2 gånger så är det lekande lätt.

Är du ny på detta så följ detta recept.

Har du Arduino som elektronik

  1. Ladda hem ett 2-3D program, vilket som helst så länge du kan spara i .DXF format. Typ inkscape eller Google Sketchup som är gratis.
  2. Ladda hem Estlcam från estlcam.com som är gratis i 30 dagar där efter kostar det runt 500kr, jämför med tex Vcarve pro som kan kosta runt 8000kr. Estlcam gör jobbet lika bra och kan dessutom skära i 3D vilket är unikt.

För Arduino är detta det som krävs och du kan läsa vidare i rubriken Att skära med lyckat resultat.

Har du Drivers som elektronik (t.ex. våra färdiga maskiner)

  1. Ladda hem ett 2-3D program, vilket som helst så länge du kan spara i .DXF format. Typ inkscape som är gratis.
  2. Ladda hem Cam program så som Vcarve eller Estlcam från estlcam.com som är gratis i 30 dagar där efter kostar det runt 500kr, jämför med tex Vcarve pro som kan kosta runt 8000kr. Estlcam gör jobbet lika bra och kan dessutom skära i 3D vilket är unikt.
  3. Ladda hem Mach3 demo eller köp programmet (kostar ca 2000kr) http://cncmaskiner.org/produkt/mach3-styr-program/

Med drivers så måste du ha ett styrprogram så som Mach3. Fördelen med drivers är att du kan välja vilka programvaror du vill och kan växa med maskinen. Arduino elektronik är mycket mer begränsad.

Att skära med din maskin
Har du arduino så är det ganska rakt på, du ritar upp din del, sparar den i .DXF format och ställer in verktygen enligt nedan och sen är det bara att köra. Hoppa över guiden nedan och fortsätt till rubriken ”Att skära med lyckat resultat”

Använder du typ Vcarve som är ett professionellt program så följer du deras anvisningar, vill du köra med Estlcam så behöver du ställa in Estlcam för att den ska fungera med Mach3. Estlcam är egentligen en programvara för Arduino men fungerar nu mera med Mach3. Börja med Estlcam och avancera sedan upp till dyrare CAM program så som Vcarve som jag själv använder. Följ guiden nedan om du har Drivers och Estlcam. Det vi ska göra är att säga åt Estlcam att spara våra filer i ett format som kan läsas av Mach3 eller UCCNC.

  1. Börja med att starta Estlcam och gå till menyn ”Setup/Basic setup” I rullmenyn till höger väljer du Mach 3/ Mach 4 (eller UCCNC) tryck sedan OK.
  2. Gå nu till menyn ”Setup/CNC Programs” Välj Mach3 / Mach 4 även här

Nu är Estlcma inställt för att kunna skriva ut instruktioner toill Mach3 eller UCCNC. Om du skapar en fil och ställer in verktygen enligt guiden nedan så spar du filen genom att gå till ”File/Save CNC program” Du har nu en fil som kan läsas av ett annat styrprogramm så som Mach3 eller UCCNC.

Denna fil är nu i .TAP format som kan laddas in i Mach3 och det är bara att köra stycket.

 

Att skära med lyckat resultat

Det tar en stund innan man lär sig att skära rätt, det är en balans på hastighet, djup och skärverktyg.

 

I alla dessa program så har man en verktygslista med olika diameter och typer av skär. Som ett exempel kan det finnas ett skär som är 6mm. Gå in till detta skär och ändra lite parametrar.

Börja men att ställa ner hastighet och djup och jobba dig uppåt till du hittar rätt.

Ändra eller skapa nya skär, två för varje typ och material. Tex. I Estlcam så kan du kopiera dessa som du ser nedan som jag använder för träutskärning:

Bilden ovan har två inställningar för varje skär men olika hastigheter

  • Första fältet efter “Name” är diameter på skäret, t.ex. 4mm.
  • Z+ är hur djupt skäret ska skära per varv i vårt fall 4mm vilket räcker, större skär som 6 eller 8mm ska ha lägre tex 2-4mm djupt per varv.
  • Nästa fält som du ska ändra är  F(z) som är hastighet på maskin. Börja med 1500mm/min och ändra efter tycke, men desto långsammare du skär desto bättre resultat (Drivers klarar högre hastigheter än Arduino).
  • F(Z) är hur snabbt verktyget ska gå ner i stycket, jag brukar ha ett låg hastighet mellan 300-800mm/min Börja med 300 det brukar räcka.
  • Fältet efter “S” är spindelhastighet. Du kan koppla en spindel som har en inverter direkt i kretskortet för att styra det men jag föredrar att ha den på sidan om och ställa in den manuellt men skriv hastigheten här så att du kommer i håg den. Jag har ställt mitt på 18.000varv/min vilket är bra för trä. För snabbt och skäret bränns och för långsamt ger ett dåligt resultat. En regel är att hårda material kräver lägre hastighet på spindeln.

 

Jag jobbar oftast med en storlek på skäret per projekt (tex 4mm) för att slippa byta skär under arbetet. Vi tar 4mm skäret som exempel.

Låt os säga att jag ska skära ut en liten bit på 20×20 cm men en del mindre hål 4- 12mm. Själva delen skär jag ut med ”Trä 4mm” men hålen vill jag skära ut med ”Trä hål 4mm” Anledningen är att dessa små hål på några mm får maskinen att kasta sig fram och tillbaka vilket kan resultera i ovala hål. Z-axeln kan väga upp åt 10kg beroende på spindel och det är väldigt svårt för en maskin som inte är byggd av stål att hänga med. En industrimaskin skulle klara detta utan problem. Har du Kuggstång så kan du öka hastigheten något men med remmar så får man skära mer sakta.

Man får prova sig fram och det kan ta tid innan man får till det. Ett lyckat resultat är en blandning på inställningar i programvara, diameter på skär, skicket på skäret, hastighet, material och dina ritningar. Som du ser så är det en del att tänka på.

Som ett exempel så ska jag skära ut en del till en Raw s-70

Estlcam gör allt detta otroligt lätt, man klickar bara på de delar som man vill skära. Här har jag markerat ett hål som jag vill skära ut. Jag väljer verktyget “trä hål 4mm” och har självklart det skäret på min spindel. När jag markerar hålet så får jag upp en box med inställningar.

  • Toolpath dept: är hur djupt jag ska skära. Mitt material är 19mm så jag väljer att gå .5mm djupare så att jag vet att jag går igenom. Jag har även en “Offerskiva” under mitt stycke så att jag inte skär i bordet, t.ex. en masonit bit på 3mm
  • Holding tab length: Betyder att man lämnar lite material så att biten från hålet sitter kvar efter att man skurit. Om den inte gör det så kan den lossna och fastna mellan skär och stycke. Jag sätter inställningen på att den ska vara 2mm lång och fältet under 3mm högt.

Nu är det bara att skära ut delen. Resten av alla funktioner i Estlcam kan du hitta på deras hemsida.

Har du ett annat program än Estlcam så ser det ungefär likadant ut.