Hur man styr sin spindel och inverter genom Mach3

Innan du kopplar din inverter till Mach3 ska du fundera på om det behövs. Du kommer att ha svårare att styra spindeln manuellt då varvtalet ligger i filen du skapat. Om du hoppar mellan olika material så kan varvtalet ändras, eftersom du har varvtalet i din fil så blir det svårare att styra varvtalet. Du kan styra det i mach3 men att fininställa kan bli knepigt, du kommer att förstå när du kopplat spindeln.

Själv så styr jag invertern manuellt för att ha bättre kontroll när jag skär aluminium som exempel. Aluminium kommer i olika hårdhetsgrader och varvtalet kan skilja sig något. Då jag skärt mycket aluminium så kan jag höra på spindeln att varvtalet är fel och då kan jag ändra varvtal medan den skär. Har du invertern kopplat till Mach3 så blir detta svårare. Jag har en maskin som enbart skär Valchromat och MDF och 18.000 varv fungerar för båda, den maskinen har jag kopplat till invertern och det fungerar bra.

Det är komplicerat att koppla invertern till Mach3 utan instruktioner då allt från Kina kommer helt utan anvisningar. Jag kommer att sammla allt här så att ni slipper att leta.

Vi börjar med Huanyang invertern. Du behöver en Huanyang inverter, har du en annan modell så kommer det att finnas instruktioner för de med. Det finns även kopior av denna inverter och du kan säkert koppla in den likadant, så länge alla instruktioner går att följa så är det bara att testa.

Vi kommer att använda de övre terminalerna och endast koppla in Start/stop, varvtal och framåt rotation de övriga funktionerna hoppar vi över.

Innan du kan koppla in din inverter så behöver du ett kretskort med ett relä och 0 – 10v styrning. Se denna produkt

Dom är billiga och fungerar bra. Ersätt ditt kort genom att koppla det likadant, observera bara att portarna p2,p3 osv är bakvänt men det är bara att följa märkningen. Tips!, ta kort på dina gamla inställningar. Skillnaden med detta kort är att den även behöver 24V som du tar från din power supply och kopplar in till 12-24v porten. (+ är neråt och – uppåt om du tittar på bilden)

Vi kommer att använda Spindle ON/OFF porten och 0-10V Spindle speed. Så här fungerar det.

Relät stoppar och startar spindeln via Mach3. 0-10V är hastighet där 10V är maxfart (24000rpm) och 0 lägsta fart. 5V blir hälften dvs 12.000rpm. Tyvärr så ger kortet inte exakt 10V utan 9.56V i mitt fall så hastigheten blir inte exakt.

Börja med att koppla – ACM porten och V1 porten till 0-10v portarna. ACM kopplas till “GND” (skruven längst ner om du tittar på bilden ovan) och V1 till skruven ovan  (0-10v)

Koppla även från portarna spindle ON/OFF till DCM och FOR. DCM kopplas på skruven näst högst upp (om du tittar på bilden ovan) och FOR kopplas högst upp.


Du behöver även att flytta en jumper,  till V1, se bild nedan

Öppna Mach3 och gå till Config/Spindle Pulleys och ställ in följande

Gå till Config/Ports and pins/Motor outputs och ställ in Spindle som bilden

Gå till Config/Ports and pins/Output Signals och ställ in följande

Gå till Config/Ports and pins/Spindle setup och ställ in följande

 

Jag har ställt PWM Base Freq till 1000 för att jag inte får 10V till invertern, med 1000 så hamnar jag ganska nära det varvtal jag vill ha. Vanligtvis så ska värdet ligga på 4166 eller liknande men testa dig fram vad som fungerar för dig.

CW Delay Spin up/DOWN är satt till 10 vilket betyder att maskinen väntar 10 sekunder innan den startar skärningen så att spindeln hinner att komma upp till sitt varvtal. Jag har ställt min inverter på att komma upp i rätt hastighet på 10 sekunder så jag vill vänta 10 sekunder innan jag skär. Om du har din spindel på tex 20 sekunder eller 50 sekunder då bör ditt värde var samma i Mach3.

Du behöver även programmera din inverter. Klicka på PRGM och ställ in invertern på att Mach3 ska styra den. Se på bilderna. Jag visar bilder så att ni ser om ni har samma inverter.

Nu bör du kunna styra din spindel genom Mach3 genom att trycka på Spindle CW F5 knappen


Så fort jag får tid så ska jag se hur man kopplar de andra modellerna.