Kuggstång, kuggrem eller skruv, vilket är bäst?

Drivning för och nackdelar:

En a de vanligaste frågor jag får är vilken drivning som är bäst och jag går igenom lite för och nackdelar som förhoppningsvis hjälper dig att välja drivning.

Trapezoidal, acme eller trapetsskruv:
trapezoidal

har en låg hastighet då stigningen i skruven oftast inte överstiger mer än 4mm per varv d.v.s. motorn måste snurra ett varv för att maskinen ska förflytta sig 4mm På detta sätt så kan du få maskinen att gå i ca 1-2 meter i minuten snabbare än så kräver högre stigning i skruven eller starkare motorer då dessa skruvar glider i muttern. Jag rekommenderar denna variant till maskiner som inte ska gå så fort och framförallt till din maskins Y-axel (upp och ned) även om du kör med remmar eller annan lösning. Ökar du hastigheten på denna skruv så ”stallar” motorerna oftast. Här har du mycket låg backlash och relativt billig lösning.

Skydd mot smuts=dåligt (ha skruvarna på sidan eller under maskinen)
Backlash=Bra

Kullskruvar:
kulskruv

som ovan men mycket dyrare. En skruv kan gå på flera tusen och du behöver kanske 4 st. Här kommer du upp i högre hastigheter kanske 3-4 meter i minuten. Och 0 i backlash, ska du gravera eller behöver extrem precision så är detta att rekommendera. Ska du skära möbler i MDF så kan detta alternativ vara plågsamt segt. Att skära 16mm MDF kräver att du skär 3-4 gånger i samma spår dvs 3-5 mm djupt åt gången. Så använd detta om du kräver precision och hyfsad hastighet och om du rycker på axlarna när du betalar för skruvarna.

Skydd mot smuts=Ok (ha skruvarna på sidan eller under maskinen)
Backlash=Mycket bra

Kuggstång:
kuggstang

Nu börjar vi snacka, en kuggstång har både hastighet och kraft samt låg backlash. Problemet är att det är knepigare att få till konstruktionen av maskinen på detta sätt. Här kommer du upp i löjliga hastigheter med enorma krafter. Detta är drömalternativet till dig som verkligen ska arbeta med din maskin. På våra Raw 1.5 maskin så har vi kuggstång som alternativ. För att göra konstruktionen så billig som möjligt så hänger kuggstången utanför maskinen och upp och ner för att förhindra att smuts fastnar i kuggarna. Fördelen med detta är att vi inte behöver ha en mekanik som tvingar upp kugghjulet mot stången utan gravitationen sköter detta åt oss. Många har ifrågasatt denna ide men mina tester visar att de fungerar löjligt bra och är oerhört lätt att konstruera. Kika på våra videor om du är tveksam. En nackdel med kuggstång är att det låter en del när du kör maskinen fram och tillbaka då man inte vill smörja kuggstång i en dammig miljö så det är stål mot stål men detta påverkar inte skär resultatet.

Skydd mot smuts=Mycket bra
Backlash=Mycket bra

Kuggrem:
kugrem

Kuggrem kan vara bra eller dåligt beroende på vilken intelligens man har. Jag ser idag projekt (ska inte nämna dom i namn) som säljer seriösa CNC maskiner med en G2 rem som är 6mm bred. Dessa är som gummisnoddar och duger endast till 3D printers och eventuellt dekal och pappersutskärnings maskiner. Backlashen med en 6mm rem måste vara brutal. Jag använder själv rem till mina maskiner men dessa är HTD3 remmar som är 15mm breda och med Stålkärna. Dessa fungerar mycket bra och man kan även vända remmen upp och ned för att slippa smuts som med kuggstång. Jag gillar remmar då de är billiga och lätta att byta ut. Precis som med kuggstång så får du hastighet och styrka samt mycket bra precision. Jag rekommenderar dig att använda rem för din första maskin. Rem har dessutom en finare gång än kuggstång och jag brukar rekommendera rem före kuggstång för maskiner som är under 1 meter.

Skydd mot smuts=Mycket bra
Backlash=Bra (med bred rem)

Kedja:
kedja

Som kugg rem men med mycket sämre backlash. Det går att lösa om man hittar en bra kedja utan backlash.

Raw 1.5 kan ha flera alternativ

Våra maskiner är modulära vilket innebär att du kan ha flera olika drivningar beroende på tycke och smak. Raw 1.5 kan både ha rem och kuggstång så är du osäker tycker jag att du börjar med rem och uppgraderar till kuggstång om du märker att det behövs. Det finns även de som har lagt till kulskruv på en Raw och det är enkelt men jag har tyvärr inga instruktioner för det, så här får du tänka ut en lösning själv.