Mach3 inställningar för Raw 1.5 samt Raw 1.5 Extended

Detta är en gammal artikel men kan vara till användning så vi lämnar den här!

Så här ställer vi in Raw 1.5 maskinerna. Har du elektronik och maskin från oss så kan du följa denna guide rakt igenom.
Du kan även kika på videon nedan

Installera Mach3. Observera att datorn måste ha en printer port (eller UC100 adaptern, läs mer nedan) och operativsystemet Windows, 95, XP, Win7 eller senare. Windows Vista fungerar inte bra. Du ska även ha en 32 bitars version. Du kan ladda hem win7 32 bitar gratis här. http://getintopc.com/softwares/operating-systems/windows-7-professional-free-download-iso-32-64-bit/

UC100 adaptern
Om du använder en UC100-adapter kan du installera vilken Windows-version du vill ha så länge som den dator du använder har ett USB-uttag.
Följ anvisningarna för UC100 och fortsätt nedan.

Bränn den på en tom DVD skiva och installera om Windows. Om du är osäker så finns det massor md guider på Youtube. Licens kan du köpa för 20kr på eBay som är från begagnade datorer men fungerar utmärkt.

Om du bygger en maskin med kuggstång och trapetsskruv i Z-led Ladda hem denna fil
Om du bygger en maskin med kuggstång och Kulskruv i Z-led Ladda hem denna fil
Om du bygger en maskin med kulskruv och kulskruv i Z-led Ladda hem
denna fil

och klistra in den i Mach3 foldern som du hittar i C: promptern i Windows. Windows frågar om du vill ersätta din gammla fil, Välj Ja. Du måste fortfarande ställa in dina Switchar samt Autotool plattan och det ser du hur man gör nedanför

När du startar Mach 3 för första gången gå till View/Load Screens/ och välj 1024 RAW.set

Om du kopplar upp en dator med gammalt operativsystem mot internet så kommer du få problem med Mach 3. Då operativsystemet är gammalt så kommer den att ladda hem uppdateringar som kan få Mach3 att sluta att fungera. Du kan även få virus i datorn då Win7 har slutat att uppdatera säkerheten för denna version. Så, koppla inte upp denna dator mot internet, den ska endast användas för att styra maskinen.

Om din dator slutat fungera på grund av detta, prova då att avinstallera senaste uppdateringarna. Om inte det fungerar så måste du installera om windows som nämns ovan. MEN innan du gör det, spara dina inställningar genom att kopiera filen “Mach3Mill.xml” samt din licens fil om du har någon (Mach1Lic.dat) som du hittar i c:/mach3

Ställa in Switchar

Öppna mach och navigera till Config/ports and pins

Alla maskiner får olika inställningar till Switcharna så vi måste ställa in dom manuellt. Varje switch får ett Pin number mellan 10-15 Man ställer in dom genom att klicka på ”Automated setup of inputs”. Innan du gör det så sätt EStop på 0. Då vi har Auto tool så finns det ingen plats för Estop utan vi får använda en switch eller ”Space” på tangentbordet som nödstopp.>

Klicka nu på ”Automated setup of inputs” och välj ”X-limit Switch ++” och klicka på Autoset. Det som händer nu är att programmet väntar på att du ska klicka på en X-axel switch så att den kan lokalisera vilket pin den är inkopplad i. Klicka på en switch på x-axeln. Om allt fungerar så ska programmet hitta en plats för switchen. Om du fick ett värde på tex 15, så ska alla x-switchar ha 15 som värde, se bild ovan. Repetera med de andra switcharna. Probe är Autotool, koppla bara ihop sladdarna när du ska lokalisera den.

Om du använder UC100 adaptern så fungerar inte ”Automated setup of inputs” utan du får manuellt lista ut vilken switch går till vilken port.

När allt är klart så tryck på ok.

Om du nu stänger av programmet så förlorar du inställningarna så du måste spara dom, gå till ”Config” menyn och ”Save settings” längst ner.
Efter att det är gjort måste du ställa in Homing samt Autotool. Instruktioner finner du i nerladdningsmappen ”Autotool” samt ”Home switches” Följ instruktionerna i dessa filer.
Nu är du klar att arbeta med din maskin. Läs våra instruktioner och kika på våra video dokumentationer på hemsidan under ”Artiklar”

Ställa in drivers Manuellt

Öppna mach och navigera till Config/ports and pins och fyll i som vi gjort nedan

Ställ sedan in Switcharna som vi visar i början av denna guide

Slav Motor (Slave)

Får att A motorn ska vara synkad till Y motor så måste detta ställas in. Gå till Config/ Slave Axis och fyll i följande

 

Efter att detta är gjort måste du ställa in Homing samt Autotool.

Home switches

Nästa steg är att prova så att Home funktionen fungerar som den ska. Home använder man för att meddela maskinen vart den absoluta nollpunkten är. Principen är den samma som för Autotool men för de övriga axlarna. Fördelen med detta är att när du arbetar så kan du köra flera program med olika skärhuvuden då maskinen alltid vet vart den ska börja skära eftersom den utgår från nollpunkten. Kan låta komplicerat med du kommer att förstå längre fram.

Börja med at se om koden stämmer, gör följande

 1. I Mach3 klicka på Operator/Edit Button Script
 2. Nu ska ett par knappar blinka. Klicka då på den blinkande knappen ”Ref all home”
 3. Kontrolera att koden ser ut så här:
  DoButton( 24 )
  DoButton( 22 )
  DoButton( 23 )
 4. Om du har fler rader, sudda ut dessa och skriv exakt som ovan spara och stäng.

Kika även i General configuration så att ”Home Slave with Master Axis” inte är i bockad

Om du nu stänger av programmet så förlorar du inställningarna så du måste spara dom, gå till ”Config” menyn och ”Save settings” längst ner.

Nolla maskinen
I Mach3 se till att RESET inte blinkar och klicka sedan på Ref All Home. Nu börjar maskinen att leta efter switcharna och om allt går som det ska så har maskinen hittat alla switchar efter en stund. Om du nu har ditt stycke fastklämd på maskinen och gör Autotool proceduren så är maskinen helt nollad. Det ska se ut som på bilden.

Om du hart koordinater för X och Y axeln så nollställer du dem genom att klicka på respektive knapp. Om allt ser ut som på bilden kan du i princip ladda in din fil, starta spindeln och köra igång.

 

Autotool eller nivå kalibreringsplatta

Din maskin har en funktion som låter dig ställa in höjden på skäret.

Sladden som vi dragit fram fungerar som en brytare. Om vi jordar spindeln med ena kabeln så blir skäret och plattan en brytare. Detta fungerar inte med höljen av plast utan då får du ha 2 krokodil klämmor, en som du fäster enligt bild och den andra kläms fast på själva skäret. Sladdarna men flatstiften kan hänga fritt eller så fäster du dem på eget sätt.

 

Du behöver även kod till detta som du laddar ner här: http://cncmaskiner.org/AutoToolCode.txt Under länken finns instruktioner om hur du lägger in den.

Gör följande.

 • Tillverka en platta av aluminium eller något ledande material och löd faste en krokodilklämma eller egen lösning.
 • I Mach3 klicka på Operator/Edit Button Script
 • Nu ska ett par knappar blinka. Klicka då på den blinkande knappen ”Auto Tool Zero”
 • Nu öppnas en vit ruta och det är här du sudda ut allt och klistra in koden ovan i den vita rutan sen spara.
 • Gå till knappen Offsets och ändra ”Gage block height” till +4 enligt bild (klicka på rutan skriv in 4 och klicka på return/enter) 4 är den tjocklek vi har på vår platta. Fyll i tjockleken på din platta.

Om du nu stänger av programmet så förlorar du inställningarna så du måste spara dom, gå till ”Config” menyn och ”Save settings” längst ner.

Starta om Mach 3

För att testa att det fungerar:

 • Skruva fast en valfri pinnfräs på spindeln
 • Använd Page down eller Page up så att pinfräsen är ca 3cm från bord eller arbetsstycket
 • Ta fram autotool plattan och kläm fast krokodilklämman på den kabel som inte sitter på spindeln.
 • Se till att RESET knappen är aktiverad och inte blinkar och klicka sedan på ”Auto tool Zero”

 • Efter någon sekund så börjar spindeln (Z-axeln) att röra sig neråt för att leta efter plattan, du kan lyfta upp plattan och nudda pinfräsen. Om maskinen reagerar på det och går upp en bit så fungerar allt, om inte så trycker du på ”Space” (långa knappen) på tangentbordet för att stoppa programmet. Se till att stoppa programmet om det inte fungerar så att spindeln inte skadas av att den fortsätter neråt genom bordet.

Om det inte fungerar som det ska så prova att starta om Mach 3 och gör proceduren igen.
När allt fungerar så gör om processen men låt plattan ligga kvar på bordet. När allt är klart så ska spindeln ligga 9mm ovanför arbetsstycket och nu vet maskinen vart den ska börja skära. Denna procedur görs vid varje körning. Du kan se denna procedur i de videon som finns på vår hemsida. Nolla alla axlar förutom Z som ska vara +9 i detta fall.