Starta här om du behöver hjälp med att ställa in och arbeta med din maskin

Guiderna hittar du under denna text (flikarna med rubrik), men läs gärna texten nedan innan du sätter igång. Kika även på videoinstruktionerna längst ner på denna sida, där går vi igenom hela maskinen samt programvara. Längst ner på sidan ger vi även tips på olika programm du kan använda.

Om du ska installera programvara för Raw creative kitten så kan du gå till denna sida: http://creative.rawcnc.com/setup-mach3-or-uccnc/

Oavsett guide du väljer nedan så ska UC100 modulen du ser till höger installeras. För att veta att allt fungerar så ska båda lamporna på modulen lysa när du startat programvaran efter installation. Om endast en lampa lyser så är installationen inte komplett, prova då att installera modulen igen.

Viktigt! Om du får ett meddelande om att det saknas DLL filer samt andra felmeddelanden då du startar Mach3 eller UCCNC så betyder det att din dator inte har de senaste uppdateringarna från Windows. Gå då till Windows update och se till att installera allt som inte är installerat. Du behöver även något som kallas för Net frame work för att UC100 modulen ska fungera. Använd version 2.0, länken finner du här: https://www.microsoft.com/sv-se/download/details.aspx?id=6041 Efter att du installerat ovan länk så kan du behöva gå tillbaka till Windows Update och se om det finns fler filer att uppdatera.

Om du inte lyckas att installera filerna på din dator så kan du skicka datorn till oss så gör vi det åt er utan kostnad men du får stå för frakt tur och retur. Detta gäller endast befintlig kund.
Kontakta oss innan för instruktioner.

Efter att du installerat Mach3 (om det är ditt valda styrprogramm) så kan du uppdatera utseenet på själva layouten. Orginal versionen av mach3 ser omedernt ut men vi har skapat en helt ny layout till programmet som är enkel att installera,. Kontakta oss med ditt ordernummer så skickar vi en kopia av uppdateringen utan kostnad.

Vår uppdaterade version av Mach3

Nu när maskinen är inställd så kan du börja bygga dina filer för utskärning. Om du är helt ny inom området så kan du kika på videon nedan.

Om du vill prova att skära med din maskin så kan du använda vår testfil som du kan ladda hem här Raw Test fil 20x20cm med 4mm skär. (högerklicka och “Spara länk som textfil”) Spänn fast ett stycke MDF eller annan skiva som är 12mm tjock på ditt arbetsbord. Vi brukar inkludera en bit så att ni kan testa maskinen. Nolla därefter skäret vid vänstra hörnet och starta skärningen. Maskinen kommer att vänta ca 20 sekunder innan den börjar skära av säkerhetsskäl. När du testar en fil för första gången rekommenderar vi att du gör detta i luften först, en så kallad ”torrkörning”. I filen står det vilket skär vi använder (4mm i detta fall) samt storlek och tjocklek på material tex 200x200mm 12mm tjock MDF. Det är en bra rutin att döpa dina filer på detta sätt.

Vi har även en Skärguide för dig som är ny, klicka på denna länk som öppnas i ny flik eller fönster. Här kan du läsa om olika skär och rekommenderade inställningar.

Instruktionsvideo för Raw Avantic. Vi jobbar på en ny mer uppdaterad video. Men den kan vara till nytta fram till dess. Vissa saker så som vad som ingår i maskinen är ändrat.

Du kan ställas in dina filer med ett alternativt CAM program kallat Estlcam. Med Estlcam så kan du även skära i 3D och priset är endast ca 500kr för hela programvaran. Du kan dock inte rita i Estlcam utan du kan göra det i valfritt program. Vi listar lite olika program längst ner på denna sida. Besök estlcam.de för mer om detta program.

Program samt plugin som används i videon

Andra bra ritprogram, observera att du inte behöver ett komplett 3D CAD program, utan 2D CAD räcker för de flesta som endast ska sköra skivmaterial. Vi rekommenderar Vcarve PRO där du kan både rita och ställa in filer.