Om cncmaskiner

En kort historia om hur och varför jag startade CNCMaskiner.org

Utvecklingen av stegmotorer samt styrenheter har gjort det möjligt för hobbyister att bygga sina egna maskiner. De maskiner som hobbytillverkarna fått fram de senaste tiden är tekniska mästerverk som platsar i vilken proffsverkstad som helst.

Själv har jag en bakgrund som tekniker, programmerare, snickare samt möbelsnickare och i den ordningen. Idag ägnar jag mig endast åt programmering och CNC maskiner av olika slag. Då jag tillverkade möbler så använde jag gärna hjälp av moderna sätt att få fram mina delar som jag sedan fogade ihop till en vacker pjäs som nedan.

tv bänk
Möbeln ovan är tillverkad av mina maskiner till 95% vilket betyder att det går fort att få fram dom. Jag insåg snabbt att jag behövde bättre verktyg när jag tillverkade mina möbler och att köpa en maskin för 1,5 miljoner var helt uteslutet för min del så det var bara att kavla upp ärmarna och bygga egna.  Jag började med att programmera kretskort till tåg växlar för modell tåg för att utföra vissa moment så som att räkna ut avstånd så att jag kunde tillverka sågbord där jag kunde skriva in mått i en dator för att få exakta mått på det jag skar. Jag halkade sedan in på 3-4-5 axlad ”Kinesisk” hobby elektronik som på den tiden var ganska nytt och  det var där det tog fart.Jag såg mina maskiner som anställda, de skar ut delar till mig och var mina medhjälpare, låter som om jag inte har vänner, men i möbelsnickeri branschen så är det svårt att hitta bra anställd, så jag byggde maskiner istället. Maskinerna klagade inte då dom utför monotona arbetsuppgifter och det gav mig möjlighet att fokusera på försäljning och annat viktigt.

sandalsIden till att ta fram billiga CNC maskiner och denna hemsida kom till av en slump. Jag skickade en video till en god vän i Grekland som i sin tur hade en vän som tillverkade sandaler. Sandalmakaren var i fullfärd att köpa en CNC maskin i Italien för ca 600.000 för att skära ut sulor. Min vän visade videon för honom och jag hade min första kund. Sandalmakaren skulle endast ha maskinen till att skära ut sulor i olika storlekar och alla de andra 1000 funktionerna som en industriell CNC maskin har var helt överflödiga för hanns ändamål. Han sparade ca 580.000kr och jag fick en bra ide.

Exempel hur mina första maskiner såg ut (2008-2010)

När jag själv tittar på denna maskin så ler jag lite smått då den är byggd i MDF och Plywood, men den var grym, Den skar ut allt jag ville ha i mm precision. och jag arbetade med den maskinen i ca 2 år innan den gav upp. Idag så är maskinerna tillverkade helt i komposit eller Aluminium och betydligt modernare. I denna video så kan man skymta en konstruktion i aluminium i bakgrunden (ca 1:50min in i videon), det var början till Raw projektet som idag tar upp all min tid.  De maskiner jag tar fram idag kan se ut som nedan.

Raw är bland dom första aluminium maskinerna som dök upp runt 2010. Det finns massor av kopior på vår maskin vilket är kul med det som är mindre kul är att dom valt billiga delar i plast och skakiga konstruktioner. Vi har valt att gå åt andra hållet och idag är vår maskin den starkaste och mest seriösa semi professionella maskinen på marknaden. Många som köper andra, framförallt amerikanska modeller inser direkt att dom är för svaga och går över till denna maskin. En Raw kan väga uppåt 120 kilo. Jämför det med andra maskiner som har 3mm aluminium eller stål plattor. En Raw använder industri delar och är dyrare än andra maskiner men du kan inte bygga en maskin av leksaks delar, du behöver bra komponenter för att maskinen ska bli bra.

Observera dock att du inte kan jämföra en aluminiummaskin med en industrimaskin för 1.5 milioner, det finns en anledning till att de är så dyra. Ha inte för stora förhoppningar utan denna maskin ska användas för utskärning i trä och lättare aluminiumbearbetning. Resultatet blir mycket bra och upptill 1/10mm i precision men det hänger på dig och dina inställningar.